Strona główna  »  Newsy  »  Audi R8 Competition - 570 koni mechanicznych dla 60 nabywców
Audi R8 Competition

Audi R8 Competition - 570 koni mechanicznych dla 60 nabywców

29. 10. 2014 // K. Sawicki
Niebawem, podczas najbliższej edycji Los Angeles Auto Show, zadebiutuje nowy wariant Audi R8. To model Competition, opisywany jako "najpotężniejsze produkcyjne Audi, jakie kiedykolwiek powstało".


Zobacz także: Audi R8 - filmiki video »
 

Nową odmianę można rozpoznać z zewnątrz po czarnych alufelgach, wykończonych w tej samej barwie końcówkach wydechu, a przede wszystkim po masie elementów z włókna węglowego. Z karbonu wykonano spoiler przedniego zderzaka, panele boczne, obudowy lusterek, dyfuzor i tylne skrzydło.

Audi R8 Competition Audi R8 Competition
Karbonowe wykończenia zawitały również do wnętrza, gdzie pojawiły się ponadto listwy progowe z napisem informującym o wersji R8. Jak podkreśla Audi, nabywcy Competition będą mogli dopasować kolorystykę wewnętrzną do zewnętrznej, kierując się swoimi upodobaniami.

Obecność w aucie węglowo-ceramicznych hamulców i czerwonych zacisków hamulcowych sugeruje, że auto napędzane jest potężnym silnikiem. Jest tak w istocie, bo nowe Audi wprawiane jest w ruch 5,2-litrowym V10 generującym aż 570 KM mocy.

Audi R8 Competition Audi R8 Competition
Silnik, połączony z 7-biegową skrzynią S tronic i napędem na 4 koła, umożliwia przyspieszenie od 0 do 60 mph (tj. 96 km/h) w 3,2 sekundy oraz osiągnięcie maksymalnych 320 km/h. Żadne seryjnie produkowane R8 nie było do tej pory tak szybkie.

Wersja Competition trafi na rynek amerykański, gdzie składanie zamówień ruszy w listopadzie, a dostarczanie aut do klientów na początku 2015 roku. Niestety powstanie tylko 60 sztuk nowego wariantu R8.

Audi R8 Competition Audi R8 Competition
Audi R8 Competition Audi R8 Competition
Audi R8 Competition Audi R8 Competition
Audi R8 Competition Audi R8 Competition
Audi R8 Competition Audi R8 Competition

Źródło: worldcarfans
Redakcyjne: Kontakt Regulamin Polityka prywatności
© 2024 TopCars.pl Kanały RSS.
Subskrybuj »